20 let BIOGASTA: od začetkov do največjega avstrijskega trgovca na debelo

Horst Moser je v ekološki gastronomiji zaznal vrzel in se odločil, da jo zapolni. Osnovna ideja je bila trgovina z ekološko prehrano in zagotavljanje, da se z naravnimi viri ravna s spoštovanjem. Leta 1999 so v Langenzersdorfu ustanovili podjetje za ekološko trgovino BIOGAST, ki sta ga ustanovila Horst Moser in njegov dolgoletni prijatelj Wolfgang Böhm, kar je postavilo temelje uspešni zgodovini podjetja.

Paleta okoli 600 artiklov je bila sprva shranjena v dveh zabojnikih in dostavljena samo z enim tovornjakom. Zmogljivosti skladiščenja so bile omejene, vendar je bila dobavljivost ena od glavnih prioritet. "Takrat smo se obnašali, kot da kupcu lahko dostavimo vse. Dejstvo je bilo, da k dobavitelju nisem šel samo enkrat, ampak ko je prišlo naročilo in blaga nismo imeli na zalogi, sem se ponovno odpravil k dobavitelju, vzel blago in kupcu dobavil vse potrebno. “ se spominja prvih dni Horst Moser. BIOGAST je z naročili dunajskih bolnišnic lahko pridobil več izkušenj in znanja. Sledile so dobave v domove dunajskih upokojencev in korak za korakom je tako Horst Moser širil bazo svojih strank.

S podjetjem KASTNER sodelujemo od leta 2005. BIOGAST je lahko izkoristil dolgoletne izkušnje tega veletrgovca. Skupaj smo razvijali logistične sinergije in nadaljevali pozitiven razvoj obeh podjetij. "KASTNER se je s sodelovanjem z BIOGAST bolj osredotočil na ekološke produkte in razširil vlogo v ekološkem sektorju," pravi Christof Kastner, poslovodni partner skupine KASTNER. Naslednji velik korak v rasti in širitvi ponudbe je sledil leta 2010: BIOGAST je dobil priložnost oskrbovati veleprodajne kupce Achleitner in s tem razširiti območje dostave na vso Avstrijo.

Danes - po več kot 20 letih obstoja - je BIOGAST specialist za ekološko pridelano hrano za restavratorje, velike potrošnike in prodajalce ekoloških izdelkov. BIOGAST ponuja okoli 120 zaposlenim (skupaj BIOGAST in KASTNER) zaposlitev in ustvari več kot 45 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Skoraj 2000 kupcev BIOGAST-a iz Avstrije in sosednjih držav izbira med 470 dobavitelji in 14.000 ekološkimi proizvodi.

BIOGASTOVI mejniki

2019

BIOGAST slavi 20 letnico

2016

Začela se je Akademija BIOGAST.

2013

Začela se je linija oglaševanja, ki spodbuja oglaševanje blagovnih znamk.

2012

Zaradi močne rasti v podjetju BIOGAST smo razširili skladiščne prostore v Zwettlu.

2011

Jeseni je v Welsu potekal prvi ekološki sejem za ekološke trgovine in gastronome. Lahko se veselimo več kot 100 razstavljavcev in več kot 450 obiskovalcev.

2010

Prevzelo smo veleprodajne dobave sadja in zelenjave od Achleitnerja. Območja dostave so bila Spodnja Avstriji, Zgornja Avstrija in Salzburg.

2005

Skozi sodelovanje s podjetjem KASTNER, smo si omogočili širitev trgovine z ekološko prehrano. Nadaljnji pozitivni učinki so bili zabeleženi na področju logistike. V naslednjih letih je bil obseg BIOGASTA razširjen s 3.000 na več kot 10.000 izdelkov.

2004

Ker se je veletrgovec Bodan umaknil iz Avstrije, smo prevzeli njegove kupce v Avstriji.

2001

V tem času se je področje prodaje osredotočalo na Dunaj in Spodnjo Avstrijo. S sodelovanjem z logističnimi partnerji smo omogočili dobave po celotni Avstriji. Na željo dobaviteljev in nekaterih kupcev se je začela oskrba z ekološkimi živili v omejenem obsegu.

1999

Podjetje Biogast-Moser KEG (partnerji: Horst Moser in Wolfgang Böhm) je bilo aprila 1999 ustanovljeno z namenom dobavljati celoten ekološki asortiman v sektorja gastronomije in trgovine. Skladišče je bilo v Langenzersdorfu. Prvotno smo dobavljali dunajskim bolnišnicam in domom za starejše občane - sčasoma se je krog kupcev precej razširil.